недеља, 3. мај 2015.

MIHAJLOVIĆ: Posle izbora saznaće se istina o Vojvodini



Борила сам се за решавање питања Жежељевог моста и успели смо у томе. Нисам задовољна што није ишло брже, као што нисам задовољна што нисмо успели да урадимо још више на реформи јавних предузећа, посебно мислим на спајање фирми Коридори и Путеви Србије, изјавила је у интервјуу “Дневнику” потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре професорка др Зорана Михајловић, указујући шта у протеклих годину дана није могла да уради и који су успеси ресора који води.

-  У Влади сам, јер желим да учиним све да се у Србији живи боље, да се отварају нова радна места, да инвеститори виде Србију као сигурну дестинацију. Доношење закона којим се дозволе добијају за мање од месец дана је искорак који је Србији требао деценијама, изградња путева и њихова рехабилитација је добар резултат. Ми данас градимо десет пута више од просека у периоду од 2004. до 2012. Не постоји кредит и пројекат који нисмо или покренули или убрзали, додаје министарка Михајловић.

* Како је по Вашем мишљењу Влада радила у протеклих годину дана и коју бисте јој оцену дали?

- Влада је радила одважно. Показали смо да је грех правити губитке и трошити више него што се има. Нисмо никог заваравали, ни богате ни сиромашне, јер нама није циљ да нас воле, већ да поштују наш рад. Штедели смо, и делили мање, али нисмо причали бајке.

* У ком правцу очекујете реконструкцију Владе Србије, да ли само замену појединих министара или и коалиционих партнера?

- Реконструкција је увек здрава јер доноси нову енергију. Све што радимо, нарочито у овој и наредној години, неопходно је наставити са још више енергије. Премијер прави тим, премијер мења тим, и премијер оцењује тим. А њега и све нас оцењују грађани. Такође, о односима са коалиционим партнерима, ипак је прво и право место за разговор председништво наше странке, на којем ћемо о томе и разговарати.

* Каква је сарадња с покрајинском влашћу, да ли и колико грађани трпе због различитих политичких опција у Републици и Војводини, судећи по наставку градње Жежељевог моста доста?

- Довољан је био пример Жежељевог моста. Да смо се понашали као Пајтић, ми бисмо користили Жежељев мост за напад на Покрајинску владу, јер Влада Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нису уговорна страна у ЛОТ-у два. Нечувено је да се Пајтић тако опуштено понаша када је у питању овај пројекат. Као грађанка ја нисам могла да верујем, јер десет година нису у стању да заврше мост. А када дође нова Влада Србије која не гледа из које сте политичке партије већ би да убрза и унапреди пројекте, онда им то смета. Трпе грађани целе Србије, не само Војводине. Ако је Пајтић желео да покаже своју политичку моћ преко грбаче грађана, ево ја му кажем да је успео. Моћан је јер је успео да задржи наставак изградње моста готово годину дана. И да није било одговорности и високе друштвене свести градоначелника Новог Сада, договора не би било.

* Шта је оно што би по Вама прво у Војводини требало урадити после избора, ако СНС освоји власт након покрајинских избора који се најављују у децембру?

- Све треба урадити. Грађани Војводине треба да знају право стање у Војводини, од финансијског стања, до могућности. Јер једно је прича Пајтићеве администрације, а друго је стварно стање. Потом, потребни су јасни приоритети јер је страшно, тужно и жалосно да се у Војводини, која је увек економски предњачила у односу на остатак Србије, данас живи много лошије него у остатку Србије. Није то направила власт СНС-а.

* Један сте од ретких, или једини министар, који је неколико пута имао дисонантне тонове с тимом председника Николића. Због чега?

- Када год нешто кажем, ризикујем да не будем добро схваћена. Али ја се не стидим и не калкулишем у свом раду, знању, искуству, и у мишљењу, и надам се да никад нећу. Због тога нећу ћутати, ризиковаћу да морам поново да браним или објашњавам политику Владе. И на крају, у политици је ваљда нормално слагати се и не слагати се. За мене је битно да имам аргументе, онда ми критика не пада тешко.

Светлана Станковић
Владимир Ђуричић
Ми држимо реч

* Јесте ли као потпредседница Владе задовољни брзином европског пута земље?

- Задовољна сам брзином измена закона који од Србије праве праведну и привлачну земљу у којој сви имамо исте шансе. То је најважнији део тог европског процеса за нас који живимо у Србији. Јер када то направимо до краја, све ће бити и лакше и брже. Важно је и наше инфраструктурно повезивање са регијом. Завршетак кључних коридора се јасно види и то је одлично. Европски пут нису само закони и преговори, то је и брза пруга ка Будимпешти. То је и долазак европских компанија Икее или Тениса. Нисам задовољна брзином реакција европских институција и брзином отварања поглавља, јер знам колико моје колеге раде на тим питањима и знам да држимо реч у свим договорима.
Dnevnik

Нема коментара:

Постави коментар