петак, 6. фебруар 2015.

KO JE UVEZAO 300.000 SVINJA I UGROZIO DOMAĆU PROIZVODNJU! Uzgajivači iz Srema i Mačve traže hitnu reakciju ministarke poljoprivrede...

Nekontrolisani uvoz svinja iz inostranstva na naše tržište, doveo je do sasićenja i drastičnog pada cena svinja u Mačvi i Sremu. Cena se od jutros kreće oko 100 din po kilogramu žive vage. Klaničari su obećali da će otkupljivati po većoj ceni, međutim jutros je poljoprivrednicima saopšteno da će ta cena biti 110 din. Po kg.
Cena je pala sa 170 pa i 180 din./kg na 100 din.

Uzgajivači iz Mačve i Srema su ogorčeni ovakvim odnosom države i ministarstva i pitaju ko je doneo odluku o nekontrolisanom uvozu tovljenika, i time ugrozio domaću proizvodnju.
Barata se cifrom od oko 300.000 svinja koje su ovih dana uvezene.
Kako su za RTS najavili seljaci i uzgajivači oni ne znaju u ovakvoj situaciji šta da rade sa svojim svinjama. Ukoliko bi proradio „Mitros“ iz Sremske Mitrovice, to bi donekle pomoglo u rešavanju ovog problema, ali i tada postoji opasnost da se Mitros snabdeva iz inostrastva.
Kome je cilj da uništava domaću proizvodnju pokazaće naredni dani.

RTS, D.B. vvesnik

B92 je juče pisao o ovom problemu:
Beograd -- Problem u otkupu tovljenika u Srbiji trebalo bi relativno brzo da se reši, jer će pad cene uticati da domaći klaničari svinje pazare ovde a ne u inostranstvu.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović izjavio je da je domaća svinjarska proizvodnja pretrpela udarac zbog uvoza tovljenika iz Evrope po nižim cenama, koji je 2014. više nego dupliran u odnosu na godinu pre.
 Po podacima PKS, u Srbiju je lani uvezeno oko 18.000 tona svinjskog mesa i 330.000 grla svinja, što je 33.000 tona "žive vage", odnosno 15.000 do 16.000 tona mesa, naveo je Budimović.
 On smatra da bi eventualno uvođenje prelevmana na uvoz svinja moglo da spreči nastavak povećanog uvoza, ali i dodaje da je to već zakasnela mera, jer je ovakva situacija rezultat onoga što se dešavalo u septembru, oktobru, novembru i decembru.
 "Uvođenje prelevmana poteže mnogo posla i aktivnosti, i pitanje je koliko bi dalo rezultate, ali u svakom slučaju, radimo intenzivno na tim procenama", rekao je Budimović.
 Objašnjavajući kako je došlo do smanjenog otkupa domaćih svinja i povećanog uvoza, sagovornik je predočio da su klaničari, u trenutku kad su tovljenici kod nas koštali 170 do 200 dinara po kilogramu, u Evropi kupovali za 1,6 do 1,8 dolara po kilogramu.
 "Sada kada je pala cena na nekih 1,15 evra kod nas, odnosno 125 dinara, onda će se kupovati ovde", ocenio je on, dodajući da smo mogli da izbegnemo situaciju koja će dovesti i do klanja grla sa genetskim potencijalom.
 Budimović je zaključio da država ne može da spreči uvoz ukoliko je roba jeftinija na drugom mestu, ali da treba da kreira takav privredni ambijent da se trgovcima u Srbiji ne isplati da razmišljaju o kupovini svinja u Mađarskoj ili Hrvatskoj.

Нема коментара:

Постави коментар