понедељак, 2. фебруар 2015.

SVI BI U GRAD: U BEOGRADU 4000 DECE NEMA MESTA U VRTIĆU!

U Beogradu u ovom trenutku ima između tri i četiri hiljade dece koja čekaju na mesto u vrtiću. Zbog manjka prostora i radnika, u gradski predškolski sistem uvedeni su i privatni vrtići koji će primiti decu koja nisu uspela da se upišu u državni vrtić.

Međutim, šta to znači za budžet roditelja? Gradski sistem predškolskih ustanova od sledeće školske godine biće uključeni i privatni vrtići. To znači da će oko 1.500 slobodnih mesta u privatnim vrtićima biti popunjena, a liste čekanja smanjene.

"Interes Grada Beograda je očigledan, s obzirom na to da bi za tih 1.500 nedostajućih mesta koja već postoje u privatnim vrtićima, gradnjom vrtića, morali da izdvojimo od 10 do 12 miliona evra. I onda bi se iz godine u godinu stalno bavili izgradnjom vrtića, a s druge strane uvek imali isti broj nedostajućih mesta", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Oni koji se ove godine nalaze ispod crte, neće moći da na ovaj način upišu svoje dete. Ova mogućnost će biti realizovana tek od sledeće školske godine.

Ono što roditelje najviše zanima je koliko to košta.

Ekonomska cena boravka u vrtiću je oko 27.000 rsd, grad Beograd subvencioniše roditelje sa 80 posto, pa je zato konačna cena boravka u vrtiću negde oko 5.400 dinara, koliko plaća većina roditelja predškolaca u Beogradu.


Ako se uzme u obzir da je prosečna cena boravka u privatnom vrtiću oko 250 evra, a to je po današnjem kursu oko 30.000 dinara, čak i da grad Beograd subvencioniše 80 odsto, cena će najverovatnije biti veća od proseka.
N1 INFO

Нема коментара:

Постави коментар