понедељак, 2. фебруар 2015.

SVETSKO TRŽIŠTE: USPORAVANJE KINE I SAD

TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i kineskog gospodarstva, dok se tečaj eura stabilno kreće oko 1,13 dolara. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,5 posto.
U Singapuru i Australiji su porasle oko 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.
Azijske ulagače zabrinuo je podatak da je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u siječnju skliznuo s 50,1 na 49,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012. godine. To je i prvi pad tog indeksa u više od dvije godine ispod granice od 50 bodova, koja razdvaja područje rasta i pada aktivnosti.
To je slabiji podatak nego što se očekivalo, a s obzirom i na niz drugih pokazatelja usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, otvorila su se pitanja kako će i kada kineske vlasti potaknuti rast. Većina ekonomista poziva na kombinaciju smanjenja kamata i povećanja likvidnosti.
"U studenome su smanjenju kamata prethodile primjedbe premijera Lia o slabom priljevu kredita kompanijama, pa očekujemo slične signale u korist poticaja", kaže Tim Condon, analitičar u tvrtki ING.
Ulagače je zabrinulo i usporavanje rasta američkog gospodarstva, nakon što je u petak objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju ojačao 2,6 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 3 posto i znatno manje u odnosu na 5-postotni rast u prethodnom kvartalu.
Ti podaci pokazuju da se rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a ni ostala, kao što su japansko i gospodarstvo eurozone, nisu u najboljoj formi.
"Kombinacija slabijih pokazatelja iz SAD-a, razočaravajućeg PMI indeksa u Kini i činjenica da je Grčka na putu sukoba s ostatkom Europe u vezi njezina proračuna smanjuje sklonost azijskih ulagača prema rizičnijim investicijama", navode analitičari Westpac Global Strategy Group u bilješci klijentima.
Prošloga su tjedna na burzi u Ateni cijene dionica oštro pale nakon što je radikalna ljevičarska stranka Syriza pobijedila na parlamentarnim izborima, a nova vlada najavila zamrzavanje privatizacijskih procesa nekoliko kompanija, koje je trebala provesti sukladno dogovoru s međunarodnim kreditorima.
Nova grčka vlada odbila je i suradnju s tzv. 'Trojkom' – Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom – po pitanju postojećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći Grčkoj te traži novi dogovor prema kojemu bi se dodatno otpisali dugovi i ukinule mjere štednje.
A na valutnim tržištima vlada oprez na početku tjedna, dok ulagači čekaju nove smjernice.
Tečaj dolara prema japanskoj valuti blago je ojačao na 117,65 jena, dok je u petak iznosio 117,50 jena.
U odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla s 1,1290 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1305 dolara.
Cijena je nafte, pak, ponovno pala, nakon što je u petak skočila čak 8 posto, kada je objavljeno da je u prethodnom tjednu broj bušotina u SAD-u smanjen za rekordnih 7 posto, ili 94 bušotine.

Na londonskom je tržištu jutros cijena nafte pala za 1,3 dolara, na 51,60 dolara po barelu, a za toliko je pala i cijena na američkom tržištu, zaronivši na 46,95 dolara.
SEEBIZ

Нема коментара:

Постави коментар