уторак, 10. фебруар 2015.

RUSIJA SE ŠIRI! Putin gradi vojnu bazu na...

Kipar će predložiti Rusiji da na njegovoj teritoriji drži „vojne objekte” – izjavio je Nikos Anastasijadis.
Kiparski predsednik je otkrio da će dokument o vojnoj saradnji dve zemlje biti potpisan 25 februara, za vreme njegove posete Moskvi.
„Među nama postoji stari odbrambeni sporazum koji možemo obnoviti. Istovremeno možemo Rusiji staviti na raspolaganje neke dodatne prostore, kao što smo učinili sa nekim drugim državama, na primer sa Francuskom i Nemačkom” – naglasio je Anastasijadis.

Mada ugovor tek treba da bude potpisan, na Kipru će se – kako trenutno stvari stoje – pojaviti ruska vojno-vazduhoplovna baza koja će se nalaziti pored grada Akrotiri.
Pretpostavlja se da će Rusija koristiti vojnu avio bazu "Andres Papandreu", kao i internacionalni aerodrom Pafos na jugozapadu Kipra, što je svega 50 kilometara udaljeno od britanske baze "Akrotiri". Uz to, ruskoj mornarici biće dozvoljeno da trajno koristi luku Limasol.

Luka Limasol graniči se sa britanskom vojnom bazom, koja predstavlja značajnu stratešku tačku delovanja NATO-a, i središte elektronskog nadzora vojnih aktivnosti alijanse.
"Raša tudej" navodi da ovaj dogovor i nije toliko iznenađujuć, s obzirom na "blisku ekonomsku saradnju dve države u proteklih 20 godina".

Ovolika količina ruskog uticaja i uopšte prisna i uspešna saradnja dve države zabrinula je zapadne partnere Kipra, koji sa neodobravanjem gledaju na ovakav odnos sa Rusima
Press online

Нема коментара:

Постави коментар