субота, 14. фебруар 2015.

DRAMA U KOPENHAGENU Napad na skupu o proroku Muhamedu, muškarac ubijen, troje ranjenih

Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika Larsa Vilksa, potvrdila je danska policija.

Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bekstvu. Danski kanal TV2 javio je da su napadači pobegli u automobilu "folksvagen polo" tamne boje.

Prema vestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka, a najmanje dvoje ljudi je iz njega izneto na nosilima, od kojih jedan uniformisani policajac.
Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povređen. Kada je u Danskoj, ovaj umetnik inače dobija policijsku zaštitu. Vilks je dobio brojne pretnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine

Pomenuti kafe u severnom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom "Umetnost, blasfemija i sloboda izražavanja".

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je video dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi Raša tudej, diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj, koji se oglasio na Tviteru porukom: "Još uvek sam živ".
Blic online

Нема коментара:

Постави коментар